Schade aan planten door bladluis

Bladluis

Bladluizen zijn insecten die planten eten op een bijzondere manier. De bladluizen hebben stekende en zuigende delen in de mond waarmee de plant hen als het ware voedt. Sappen uit het floëem worden naar de bladluis gebracht wanneer de stiletten (de stekende en zuigende delen in de mond) in contact komen met een floëemvat. Bladluizen zijn er in diverse kleuren, namelijk wit, zwart, groen, geel, rood en paars. Bladluizen vind je meestal op de toppen van de jonge stengels van een plant waar de bladeren groeien en de bloemknoppen zich bevinden. Het sap heeft veel voedingsstoffen, die de plant nodig heeft om te kunnen groeien. Door bladluizen worden planten vaak met virussen geïnfecteerd. Hierdoor ondervinden de planten schade of worden de planten geel, krijgen ze te maken met groeistoornissen, verdrogen ze of sterven ze zelfs af. Vooral in de zomer kunnen de bladluizen zich snel vermeerderen, en kennen soms wel meer dan 10 generaties per jaar. Gelukkig kun je je planten mooi en gezond houden met de volgende tips.

Houd je planten mooi en gezond

Wanneer je een plant of bloem met een sterke geur naast de plant met bladluis zet, dan zal de bladluis verdwijnen. Bladluizen kunnen namelijk niet tegen planten met een sterke geur en zullen zo snel mogelijk ergens anders heen gaan.
Daarnaast kan het ook helpen om één eetlepel groene zeep met een liter water te mengen en het mengsel over de bladluizen heen te gieten. Dit is een effectief bestrijdingsmiddel wat je zelf kunt maken, ook biologische insecticide uit de winkel helpt. Houd je niet van bestrijdingsmiddelen? Door simpelweg alleen water te gebruiken kun je met een tuinslang de bladluizen ook wegjagen. Als je een oorwurmpot ophangt, kunnen de oorwurmen de bladluizen eten. Oorwurmen zijn dol op bladluizen en eten deze graag.
Bladluis

Lieveheersbeestjes tegen bladluis

Je kunt lieveheersbeestjes bestellen. Gewoon per post. Die leuke beestjes eten in een mum van tijd alle bladluis van je planten. Bladluizen zijn heerlijk voedsel voor lieveheersbeestjes, dus ook dan zullen de bladluizen niet meer op je planten te vinden zijn.

De meeste bladluizen in het voorjaar

De meeste bladluizen vind je in het voorjaar. De bladluizen zijn niet groot, slechts enkele millimeters groot. Vaak zijn ze tussen de 2 en 4 millimeter. Toch kunnen ze een flinke schade aanrichten aan je planten. Begin daarom op tijd met het bestrijden als je niet wil dat je plant een virus oploopt.

Geef een antwoord