De productiviteit van je bedrijf verbeteren

Vele ondernemers die aan het hoofd staan van kleine bedrijven zien dat bedrijf als een familie. Zelf heb ik bijvoorbeeld een bedrijf van ongeveer 25 werknemers en het is ontzettend belangrijk voor me dat iedereen goed met elkaar omgaat en samenwerkt. Dit is niet alleen belangrijk voor de gezelligheid op de werkvloer maar ook voor de productiviteit van het bedrijf. Het uiteindelijke doel van het bedrijf is natuurlijk winst genereren. Er zijn naar mijn mening verschillende strategieën om de productiviteit van een bedrijf te verbeteren. En dat is wat ik in dit artikel wil bespreken.

Fijne werkomgeving

De productiviteit van een bedrijf begint bij een fijne werkomgeving. Wanneer je als ondernemer je kantoor huurt is het ten eerste de vraag hoe je het kantoor inricht Ga je voor een meer traditionele inrichting waar de werknemers van elkaar afgescheiden zijn of kies je voor een modernere open werkvloer. Het eerste is natuurlijk goed voor concentratie en minimaliseert onderlinge afleidingen. Maar de tweede inrichting is positief voor de samenwerking.

Daarnaast is het ook belangrijk dat het kantoor netjes en verzorgd is. Huur een professionele schoonmaak dienst in om ervoor te zorgen dat het kantoor netjes en schoon blijft. Zorg daarnaast ook voor een comfortabele temperatuur.

Management

Het waarborgen van de productiviteit komt uiteindelijk onder andere neer op het werk dat de managers doen. Goede managers balanceren aandacht voor details en aandacht voor het grotere geheel. Het is ook voordelig om ervoor te kiezen een open deur beleid te hebben. Op die manier kunnen werknemers het vertrouwen hebben dat ze altijd bij een leidinggevende kunnen aankloppen wanneer er een probleem is. Voor managers is het dan weer ook belangrijk om te kunnen delegeren en de werknemers te vertrouwen.

 

Regelmatige gesprekken

Het is belangrijk dat er regelmatig gesprekken zijn tussen de werknemers en de managers. Niet alleen als een prestatiebeoordeling van de werknemers maar ook om te kijken of werknemers ergens mee zitten of zorgen hebben. Je wilt binnen je bedrijf werknemers hebben die gelukkig zijn en met plezier naar het werk komen.

Bedrijfsuitjes

Natuurlijk moet er ook tijd zijn binnen het bedrijf om te relaxen. Het is daarom een goed idee om regelmatig bedrijfsuitjes te organiseren. Een wekelijkse borrel kan ook erg helpen om de stemming erin te houden. Als het bedrijf niet te groot is kun je ook dagelijks samen lunchen met alle werknemers. Op deze manier heeft iedereen een positieve ervaring binnen het bedrijf en wordt het team hechter.

Geef een reactie