Een geschiedenis van het licht

LED binnenverlichting

Er was een tijd waarin er iedere avond een groep mannen in lange jassen door de straten liep, om met een lange stok één voor één de lantaarns aan te steken. Deden ze dat een avond niet, dan hulde de stad zich in totale duisternis. Tegenwoordig is er ‘s nachts nauwelijks een ster aan de hemel te zien. Lichtvervuiling is de oorzaak. In deze context klinkt het als iets negatiefs dat iedereen talloze lichtbronnen tot beschikking heeft, maar over het algemeen maakt dit het leven natuurlijk een stuk makkelijker. Probeer ‘s nachts maar eens naar de wc te gaan zonder een lamp aan te doen. Bedenk daarna dat men hiervoor vroeger naar een huisje in de tuin moest! In deze blog een geschiedenis van het licht.

De ontdekking van het licht

Als ontdekker van het licht staat bij ons allen Thomas Edison in het geheugen gegrift. Hij zou in de negentiende eeuw de gloeilamp hebben uitgevonden. In werkelijkheid is het (zoals zo vaak) een stuk minder simpel om een elektrische Prometheus aan te wijzen. Er werd al langer geëxperimenteerd met stoffen met een laag smeltpunt waardoor men stroom kon laten lopen, om zo licht te genereren. De eerste man die hiermee bezig was, schijnt Humphrey Davy te zijn (naar men vermoedt). Hij gebruikte een platinadraad in zijn variant van de gloeilamp, maar deze verbrandde onmiddellijk. Anderen experimenteerden met gloeidraden van koolstof uit bamboe of zijde. Wolfraam bleek echter als beste bestand tegen hoge temperaturen. Wat Edison heeft gedaan, is voortborduren op het werk van anderen. Hij ontwierp een versie van de gloeilamp die op grote schaal geproduceerd kon worden en daardoor commercieel interessant was.

Licht in de moderne tijd

De tijden zijn echter veranderd. Gelukkig maar! In plaats van lantaarnaanstekers, zijn er nu lantaarnpalen met LED lampen die middels bewegingssensoren alleen aangaan wanneer we ze nodig hebben. Voor een eenzame fietser door de nacht bijvoorbeeld. Of de nachtwaker die een bedrijfspand surveilleert. Ook in onze huizen is LED binnenverlichting de norm. Deze lampen zijn veel energiezuiniger dan de gloeilamp. Bovendien zijn LED lampen makkelijk te integreren in slimme systemen die ons leven aangenamer maken. Lampen kunnen op een vast tijdstip aan en uitgaan, we kunnen ons eigen LED-zon langzaam laten opkomen in de ochtend en we kunnen sferen creëren met verschillende kleuren. Het mysterie van een pikzwarte nacht en een fraaie sterrenhemel leverden we ervoor in. Ik doe het ervoor!

Geef een reactie