Goed voorbereid op huizenjacht doe je zo!

Ga je voor het eerst je eigen huis kopen? Of ben je misschien wel samen met je partner op zoek naar een huis? Dan gaan jullie best een spannende maar zeker ook leuke tijd tegemoet. Een huis zoek is een hele klus maar wel eentje die voldoening geeft (als het goed is). Uiteindelijk ben jij of zijn jullie toch op zoek naar dat ene droompaleisje waar jullie over 5, 10 of 20 jaar nog steeds woning. Maar hoe gaat zo’n zoektocht naar je droomhuis eigenlijk en wat kan je allemaal verwachten? Met onderstaande tips ga jij goed voorbereid op huizenjacht.

Bereken je hypotheek

Een van de belangrijkste onderdelen van een eigen huis kopen is waarschijnlijk wel de hypotheek. Een hypotheek is een lening die je bij een bank afsluit of bij een andere verstrekker waarvan jij onroerend goed kan kopen. In dit geval is dat dus een huis. De hoogte van je hypotheek, het maximale wat je kan lening, hangt af van verschillende factoren maar de meest bepalende factor is je maandelijkse bruto inkomen. Een bank of andere verstrekker kijkt hier naar om te bepalen hoeveel jij straks als je het huis hebt gekocht maandelijks kan terugbetalen aangezien je hypotheek een lening is. In je hypotheek zit tevens ook je hypotheekrente verwerkt. Banken willen er uiteraard ook wel iets aan verdienen en dat gebeurt doordat jij rente over je lening betaald. Ben je benieuwd hoeveel je kan lening? Laat dan je hypotheek bereken bij een verstrekker of bereken het zelf online.

Huizen bekijken en bezichtigen

Eenmaal bepaald hoeveel je kan lening? Dan is het echt tijd voor de huizenjacht. Doordat je, je maximale hypotheek weet, weet je ook meteen wat je budget is. Voor dit budget kan je gaan zoeken op de huizenmarkt. Uiteraard zijn er een tal van huizen die je waarschijnlijk wel ziet zitten maar helaas niet binnen je budget passen. Ons advies? Zoek altijd voor iets onder je budget zodat je eventueel nog wat geld over hebt voor een verbouwing of de inboedel. Je hoeft je maximale hypotheek namelijk niet te lenen. Dit kan ook een minder bedrag zijn. Het is maar net wat je nodig hebt en hoeveel lasten je maandelijks wilt hebben. Koop trouwens niet zomaar het eerste en beste huis dat je tegenkomt. Ga eerst een aantal huizen bezichtigen voordat je daadwerkelijk tot een koop overgaat. Op deze manier heb je namelijk veel beter inzicht in wat de huizenmarkt te bieden heeft.

Een bod uitbrengen

Een droomhuis gevonden? Dan het spannendste stukje van de zoektocht.. je gaat een bod uitbrengen. Een huis staat te koop voor een vraagprijs maar je hoeft deze prijs niet meteen te betalen. Je kan er ook onder of boven gaan zitten. Als er veel gegadigde zijn voor een huis dan is het wel slim om iets hoger in te zetten als je het huis graag wilt. Een huiseigenaar gaat natuurlijk het liefste voor het hoogste bod en als je te laag biedt kan het best zijn dat het huis dus naar een andere bieder gaat. Een makelaar kan je hier eventueel bij helpen.

Geef een reactie