Kunst uitlichten: een hele kunst!

led spot

Iedereen die wel eens in een museum is geweest kent de vele grote zalen, met vaak minimale verlichting en enkele spots, waardoor elk kunstwerk zo mooi mogelijk te zien is. Voor de belichting van kunst geldt dan ook: less is more. Een ruimte vol met kunst moet rustig zijn, een plek waar elke bezoeker de schilderijen, tekeningen, beelden en installaties rustig op zich in kan laten werken. Kunst moet aanzetten tot nadenken. De bezoeker moet zich af gaan vragen wat ze nou eigenlijk zien. Vooral bij moderne en hedendaagse kunst is dit heel belangrijk. De meeste musea hebben dan ook een goed belichtingsplan en uitstekende lampen en spots die elk werk doen stralen. Veel musea hebben echter wel een vaste collectie, of in elk geval zalen waar de kunstwerken bijna nooit van plek verwisselen. Alles zit met de nodige veiligheidsmaatregelen aan de muur geschroefd om diefstal tegen te gaan. Maar wat nu als je continu de collectie moet wisselen? 

Een wisselende collectie

In een kunstgalerie zie je minder vaak dat de muren donker zijn geschilderd en dat ramen zijn afgeplakt om de ruimte een wat intiemere sfeer te geven. Hier moet juist goed te zien zijn wat er allemaal te koop is. In een galerie is dan ook hele andere belichting nodig. Het mag feller zijn! Daarnaast moeten alle lampen kunnen draaien. Een kunstwerk dat verkocht wordt, gaat immers meteen van de muur. Elke galerie heeft een grote collectie achter de hand om het gat meteen weer te dichten en zo de verkoop te bevorderen, maar soms is een werk gewoon net wat groter en dan moet er het een en ander worden verwisseld. Geen probleem natuurlijk, omdat dit door de bezoekers als vernieuwend wordt ervaren. Door het voortdurend wisselen van kunstwerken is het fijn als de belichting gemakkelijk en snel aan te passen is. Niemand zal in een galerie een kunstwerk kopen dat niet op en top wordt gepresenteerd. Mensen proberen namelijk het beeld of het schilderij in gedachte thuis te plaatsen. Ook al weet iedereen natuurlijk wel dat het anders zal staan dan in de galerie. Toch is het voor de galeriehouder belangrijk om elk werk vakkundig uit te lichten en hiervoor worden dan ook vaak draaibare spots gebruikt. 

Spotjes met een grote draaihoek

Een led spot is uitermate geschikt voor het uitlichten van bepaalde plekken op de muur. Ook geven deze spots na plaatsing in het plafond een mooie egale verlichting aan de hele ruimte. Was jij altijd al van plan om je eigen galerie te gaan beginnen en veel geld te verdienen met het verkopen van kunst? Denk dan eens aan het gebruik van goede led spots van https://www.ledinbouwspotsleds.nl/. Je zult merken dat de kunstwerken voor beter naar voren komen door de juiste belichting.

Geef een reactie