We weten allemaal dat Venetië een van de drukstbezochte steden van Italië is. Zoals dat meestal het geval is met een toeristische trekpleister, is het niet voor niets een populaire reisbestemming. Venetië ligt in een lagune, waardoor het transport over water plaatsvindt. De kanalen en de prachtige gondels zijn het handelsmerk van Venetië. Een stedentrip Venetië staat dan ook op menig wensenlijstje. Er zijn volop sites en boekjes te vinden met bezienswaardigheden over Venetië. Daarom vertel ik in deze blog een gecomprimeerde versie van de rijke geschiedenis van deze bijzondere stad.
Geschiedenis
Het waren oorspronkelijk vissers die op de eilanden woonden die samen Venetië zouden gaan vormen. Later bouwden rijke Romeinen op die plek hun zomerverblijven. De beschermheilige van Venetië is de evangelist Marcus van Alexandrië die circa 68 na Christus om het leven werd gebracht in Alexandrië. Veel later, in 828, werden zijn (vermoedelijke) relieken in de Basilica di San Marco geplaatst, de kathedraal aan het San Marcoplein. Het was het oorspronkelijk niet één stad, maar vele dorpjes die in de lagune gevestigd lagen. In die tijd werd het gebied Venetia genoemd. In de loop van de negende eeuw werden steeds meer van die dorpjes samen één stad. De eilanden werden verbonden met bruggen. De Venetianen ontpopten zich tot zeevaarders met de meest omvangrijke en sterkste vloot van de regio. Dit had als gevolg dat de toenmalige republiek Venetië één van de machtigste handelssteden werd aan de Middellandse Zee. De stad vormde de toegang van West-Europa tot de zijderoute. Ze veroverden in 1204 de stad Constantinopel. In die dertiende eeuw maakte handelsreiziger Marco Polo zijn ontdekkingsreizen naar onbekende oorden. De macht en rijkdom uit die tijd zijn nu nog zichtbaar in veel indrukwekkende bouwwerken.
In 1453 grepen de Turken de macht in Constantinopel. Venetië verloor steeds meer macht ten bate van andere grootmachten in Europa. In 1797 veroverde Napoleon de stad, een dieptepunt. Venetië werd onderdeel van het koninkrijk Lombardije-Venetië en had daarmee zijn onafhankelijkheid verloren. In 1866 werd de stad onderdeel van Italië.
Toerisme en de strijd tegen het water
Venetië voert een onafgebroken strijd tegen het water. Jaarlijks kampt de stad meermaals met overstromingen vanuit de Adriatische Zee. Daarbij komt nog eens dat de stad jaarlijks gemiddeld twee millimeter zinkt, wat op de langere termijn voor problemen zorgen.
Vele mensen willen het unieke Venetië bezoeken. Ik neem ook hier geen blad voor de mond: de keerzijde is namelijk dat Venetië kampt met overtoerisme; er komen meer mensen dan de stad feitelijk aankan. Wees dus voorbereid: je bent niet de enige. De tip die ik kan geven is dat het rustiger zal zijn als je je stedentrip naar Venetië plant in de wintermaanden. November en maart zijn ook echt goede maanden om Venetië te bezoeken.