Tips voor een goede presentatie

tv huren

Presenteren is voor veel mensen een complete nachtmerrie. Een groot deel van de Nederlandse bevolking geeft namelijk aan dat ze ontzettend opzien tegen het geven van een presentatie. Zelf heb ik presenteren altijd leuk gevonden, maar ik snap dat mensen er tegen op zien. Je staat tenslotte toch tegenover een grote groep mensen aan wie je iets moet vertellen. Gelukkig zijn er een aantal handige tips die het presenteren een stukje makkelijker maken. Dus lees snel verder, en wie weet ben jij binnenkort compleet genezen van je presentatie angst!

Vergeet het briefje

Een grote fout die ik vaak gemaakt zie worden, mensen hebben een a4’tje met daarop de volledige presentatie tekst geprint. Dit lijkt een handig steuntje om op terug te vallen als je de tekst vergeet, maar eigenlijk is dit zo beetje het slechtste plan ooit. Denk er maar eens goed over na, je vergeet je tekst halverwege en kijkt op het blaadje vol tekst, geheid dat je niet precies weet waar je bent waardoor je alleen maar langer stil valt en gaat rommelen met je blaadje. Zorg er dus voor dat je de tekst goed uit je hoofd kent, en neem kleine call cards mee met steekwoorden. Die helpen je weer op de rit te komen mocht je het even kwijt raken.

Check je hard en software

Tegenwoordig komt bij het geven van een presentatie ook de nodige techniek om de hoek kijken. Je hebt je schermen, powerpoints en clickers en die kunnen allemaal defect zijn. Zorg er dus voor dat je ruim van te voren even checkt of alles het doet. Dit scheelt een hoop paniek wanneer er wel iets niet werkt, aangezien je het nu nog snel kan oplossen. Je wil natuurlijk niet staan hakkelen als er nog een foute dia in je powerpoint zit.

Kleed het aan

Je wil natuurlijk een zo professioneel mogelijke presentatie waar mensen graag naar luisteren, maar ook naar kijken. Zorg er dus voor dat je powerpoint in een nette en heldere stijl is. Heb je het podium voor jezelf? Kleed het dan een beetje aan, je kan bijvoorbeeld een tv huren om extra beeld te laten zien. Slingers en ballonnen in thematische kleuren zijn ook simpele en populaire manieren om je presentatie er extra uit te laten springen. Vergeet ook je eigen outfit niet, de belangrijkste regel hiervoor is: kleed je naar de gelegenheid. Je wil niet underdressed zijn, maar een pak is zeker niet altijd noodzakelijk!

Geef een antwoord