Waar heb je een kluis voor nodig en waarom?

kluis in muur

Waar is een kluis goed voor?

In films worden kluizen altijd door maffioso en banken gebruikt om grote stapels geld in op te slaan. De meeste “normale” mensen zullen nooit zulke achterlijke bedragen in cash thuis hebben liggen. Toch zijn er verschillende redenen om het aanschaffen van een kluis te overwegen. Je hebt waarschijnlijk dus geen tientallen duizenden euro’s hebben om erin te stoppen, maar er zijn genoeg spullen die in nominale of sentimentele waarde vergelijkbaar zijn. Mede door de films waar kluizen vaak centraal staan in een diefstal lijkt een kluis enkel tegen diefstal gemaakt te zijn. Desalniettemin is een kluis bedoeld om spullen veilig te houden tegen meer dan alleen kwade bedoelingen. Een kluis beschermt ook tegen natuurlijke schade zoals bij een overstroming of brand. Zeker in het geval van grootschalige schade heb je bepaalde documenten zoals verzekeringspapieren nodig. En dat is dan meteen het eerste van een lijst aan objecten die je het best in een kluis kunt bewaren.

Wat stop ik er in?

Hiervoor werden al documenten zoals die van de verzekering genoemd, maar er zijn een stuk meer documenten waarvan de veiligheid gewaarborgd zou moeten worden. De meeste mensen hebben een identiteitskaart om zich te legitimeren, dus jouw paspoort kan in principe achter slot en grendel. Eigendomspapieren van onder andere auto’s en onroerend goed zijn ook enorm waardevol en dienen beschermd te worden. Eventueel iets als een testament kan uiteraard ook bewaard worden. Verder vind ik het zelf verstandig om een kleine hoeveelheid cash in de kluis te bewaren, voor het geval dat. Ook erfstukken van de familie zijn beter af in een kluis als ze niet gedragen worden. Als een kluis ervoor geschikt is zijn datadragers als harddisks en dergelijke ook veilig tegen water- of brandschade. Bedenk zelf ook wat er nog meer in een kluis past en je liever niet verloren ziet gaan.

Wat voor kluis wil ik?

Ik heb een aantal spullen genoemd die je in een kluis zou kunnen leggen. Afhankelijk van wat er bij jou de kluis in gaat dien je een keuze qua kluis te maken. Voor kleine winkels zou een afstortkluis of een inbraakwerende kluis een goede beslissing zijn. Als je voornamelijk documenten bewaard zou je weer voor de brandwerende archiefkast gaan. In uitzonderlijke gevallen heb je misschien zelfs een wapenkluis nodig. Wat je ook wilt beschermen, er bestaat altijd wel een passend antwoord voor. Wacht niet langer en stel jouw belangrijkste eigendommen veilig.

Geef een reactie