Wat te doen bij gehoorbeschadiging

Minder goed horen is een kwaal waar velen tijdens ons leven mee te maken krijgen. Het is een typische ouderdomskwaal waar mensen op hoge leeftijd vaak wat hardhorend worden. Helaas is het ook zo dat mensen op steeds jongere leeftijd last krijgen van gehoorschade. Hier zijn verschillende redenen voor. In dit artikel bespreken we een aantal oorzaken van gehoorschade, hoe gehoorschade voorkomen kan worden en wat je moet doen als je toch last hebt van een minder goed gehoor.

Gehoorschade door feesten

Het is al een aantal jaren zo dat mensen vaker dan voorheen op jongere leeftijd last krijgen van gehoorschade. De vraag is natuurlijk hoe dit komt. Er zijn twee voorname redenen die vaak door audiciens en wetenschappers wordt besproken. Ten eerste dragen we vaker oortjes in onze oren waarmee we naar muziek luisteren. Veel mensen luisteren op maximaal niveau maar dit is een niveau qua decibels dat zo hoog is dat het gehoorschade creëert. Zeker als je er langer naar luistert. De tweede reden dat veel jongeren gehoorschade krijgen is ook door muziek maar op festivals en in clubs. Bij een avondje uitgaan naar en club staat de muziek bijna altijd hoger dan een veilig niveau. Menigeen die een avond is uitgegaan kent de piep in de oren die je hebt een aantal uren en de dag erna hebt. Deze piep betekent dat er al gehoorschade heeft plaatsgevonden. Uiteindelijk kan deze piep ook permanent blijven wat natuurlijk ontzettend irritant is

Gehoorschade voorkomen

Gehoorschade is wel te behandelen maar niet te genezen. Dit betekent dat de beste optie is om gehoorschade te voorkomen. Je kunt natuurlijk beginnen met nooit het geluid voluit zetten wanneer je via oortjes naar muziek luistert. Bij het uitgaan naar clubs en festivals is het een slim idee om oordopjes in te doen die je oren beschermen tegen het harde geluid.

Gehoorschade behandelen

Als je merkt dat je minder goed hoort dan voorheen, bijvoorbeeld doordat je vaker moet vragen wat iemand zegt, dan kun je een gehoortest doen. Als er gehoorschade is opgetreden dan kun je een gehoorapparaatje nemen. Sommige jongere mensen die baat zouden hebben bij een gehoorapparaatje willen zich dit niet omdat ze zich schamen, ze denken dat ze te jong zijn om het nodig te hebben. Dit is natuurlijk niet slim. Er zijn tegenwoordig ook gehoorapparaatjes die veel kleiner zijn en dus minder opvallen. Zeer kleine oplaadbare hoortoestellen zitten fijn in het oor en zijn weinig opvallend. Deze hoortoestellen kunnen dus door iedereen gedragen worden.

Geef een reactie